Начин на приготвяне
Листата спанак (без да се отстраняват дръжките) се измиват много хубаво под течаща вода. Прехвърлят се купа и се заливат с две супени лъжици оцет и студена вода. Оставят се за 5-10 минути.
По този начин, ако има останали песъчинки ще паднат, и ако спанакът леко е поувехнал (обикновено на следващия ден след закупуването му това се случва) - така ще възвърне своята свежест.
След това листата и дръжките на спанака отново се измиват под течаща вода, изцеждат се и се нарязват.
Краставицата се обелва и нарязва на кубчета, чушките се почистват от семенцата и се нарязват на ивички.
Лукът се обелва и нарязва на лунички, след което се прехвърля в купа, поръсва се със сол и се намачква се хубаво с ръце. По този начин се отнема лютивината му, като се запазват всички полезни съставки.
Добавят се в купата спанака, краставицата, чушките и маслини по желание, поръсват се със сол, прясно изцеден лимонов сок и зехтин и зелената салата се разбърква хубаво.
Добър апетит с тази здравословна зелена салата!