Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Десерт с грис и ванилов сос

Десерт с грис и ванилов сос

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
921327686
Десерт с грис и ванилов сос1 / 2
31/07/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6-8
"Като го гледаме десерта с грис, искаме само да забодем виличка в него"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 3 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • грис - 1 ч.ч.
  • какао - 2 с.л.
  • канела - 1 щипка
  • стафиди - 60 г по желание
  • за соса
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • нишесте - 4 с.л.
  • ванилия - 1 пак.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме прясното мляко със захарта и ги изсипваме в дълбок съд. Добавяме стафидите. Загряваме на силен огън и бъркаме докато захарта се разтвори напълно. Вливаме на тънка струйка какаото, което сме размили предварително в 2-3 с.л. вода. При непрекъснато бъркане сипваме и гриса.

Бързо намаляваме котлона и оставяме сместа да се сгъсти до консистенцията на гъста каша. Добавяме канелата, сваляме от котлона и оставяме за около 20 минути да се охлади.

Докато сместа се охлажда приготвяме ваниловия сос. Смесваме млякото със захарта, добавяме нишестето, което сме размили в малко хладка вода и кипваме. Варим на тих огън 15 минути, след което ароматизираме с ванилията и сваляме от котлона.

Охладената смес за десерта се изсипва във формички и се оставя да стегне. След това се обръща върху подходяща чинийка. Заливаме го със ванилов сос и поднасяме.

Може да сипете всичко в голяма форма и да поднесете нарязан на парчета.

Рейтинг

4.7
54
42
30
20
10
Дай твоята оценка: