Начин на приготвяне
В купа се разбиват яйцата и захарта с телена бъркалка, може и с миксер. Добавя се прясно мляко, разбърква се и слагаме на умерен огън да са загрее и захарта да се разтопи.
Сипва се грис на тънка струя и се разбърква непрекъснато докато сгъсти. Накрая добавяме и ванилията. Сваля се от котлона и оставяме да се охлади, като покриваме отгоре с фолио, за да не хваща коричка.
В кръгла тавичка 24 см диаметъра се загряват захар и лимонов сок докато добие кехлибарен цвят, като се разбърква непрекъснато и сваляме от котлона. Върху карамела се сипва грисът и отгоре се заравнява.
Оставя се леко охладеният крем в хладилника да стегне за 2-3 часа, после се обръща в чиния и се нарязва като торта.
По рецепта на Мария Симова!