Начин на приготвяне
Бутчето се сварява в тенджера под налягане за около 45-50 минути. За предпочитане е този вариант, защото месото на петел е по-жилаво и трудно се би се сварило в обикновена тенджера.
Когато месото от петел е сварено, се обезкостява, а водата се прецежда и отново се слага на котлона. Към нея се добавят нарязаният на ситно лук и настърганите моркови. Изчаква се тези зеленчуци да поврат около 15 минути, след което се слагат нарязаните на кубчета картофи, чушката, накъсаното месо, стъблата от целина (цели) и подправките (без магданоза).
Оставя се супата с петел да ври на слаб огън до пълно сваряване на зеленчуците (около 20 минути), добавя се фидето, изчаква се 2-3 минути и котлонът се изключва.
Застройката се приготвя, като киселото мляко се разбива с жълтъка и брашното, след което сместа се слага на слаб котлон и се бърка, докато започнат да се образуват балончета. Ако ви се струва, че е прекалено гъста, когато застройката започне да се затопля, може да добавите няколко черпака от супата (на тънка струйка).
След като застройката е готова, се слага в тенджерата при супата. Разбърква се и се поръсва с магданоз. По желание може да добавите и лют червен пипер към този вид пилешка супа.
Получава се много вкусна супа с месо от петел.