Ezine.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Баница с тиква, орехи и канела

Баница с тиква, орехи и канела

Баница с тиква, орехи и канела
Снимка: Кристиан Александров
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Царе сме на сладката баница - опитайте тази и ще ни признаете"

Необходими продукти

  • тиква - 1. 5 кг
  • захар - 1 ч.ч.
  • кори за баница - 1 пакет
  • канела - 1/4 ч.л.
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • олио - 5 с.л.
  • вода - 3 с.л.
  • пудра захар - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме тиквата и я нарязваме на едри парчета. Сипваме я в тенджера, добавяме захарта и водата. Задушаваме тиквата за 20-30 минути до омекване и изпарение на течността. Добавяме канелата и намачкваме на тиквено пюре.

Отделяме 3 кори за баница заедно на плота, намазваме с 1 с.л. олио и разпределяме 2-3 лъжици от задушената тиква в единия край на корите.

Поръсваме с 1 с.л. смлени орехи и навиваме на руло. Така навиваме и останалите кори и ги подреждаме и оформяме в тава, покрита с хартия за печене и намазана с малко олио.

Отгоре готовия тиквеник също намазваме равномерно с олио. Печем на 180 градуса около 25 минути.

Оставяме баницата с тиква, орехи и канела да се охлади и поръсваме равномерно с пудра захар.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: