Начин на приготвяне
Поставете охлювите в подсолена вода и варете около 1 час. Отстранете ги и ги оставете да се охладят.
Отстранете черупките и махнете черната задна част на охлювите. Нарежете ги на ситно и ги запържете в сгорещеното масло.
Махнете готовите охлюви от мазнината и запържете в нея и ориза. Сложете от подправките на вкус, сипете 3-4 с.л. вода и разбъркайте. Оставете на котлона 2-3 минути.
Поставете по малко от сместа в средата на лозовите листа и навийте не много стегнати сармички. Наредете ги в подходяща тенджера и ги затиснете с тежа порцеланова чиния.
Сипете млякото и добавете вода, така че течността да стига до ръба на чинията. Варете на умерен огън в продължение на 20-25 минути.
Сервират се топли.