Пържени кюфтета от леща

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148575563
Пържени кюфтета от леща
Снимка: Илияна Димова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
3

Необходими продукти

  • леща - 1 ч.ч. кафява
  • лук - 1 бр. кромид
  • чесън - 1 скилидка
  • ориз - 1 к.ч. непълна
  • моркови - 1 бр.
  • хляб - 1 филия, сух
  • брашно - 2 - 3 с.л. или колкото е необходимо
  • черен пипер
  • сол
  • кимион
  • къри - подправка
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме ориза (1 к.ч.) в няколко води. Слагаме да се свари в леко подсолена вода. Когато е готов, слагаме в цедка и отцеждаме от водата. Лещата (1 ч.ч.), почистваме, измиваме и също сваряваме до омекване.

Отцеждаме сварената леща много добре. Моркова (1 бр.) измиваме, белим и настъргваме на ситно ренде. Лука (1 бр. кромид) почистваме и наситняваме. Лука, моркова и скилидка чесън (пасирана) задушаваме в олио (1 с.л.) и малко топла вода (1 к.ч.), докато омекнат и останат на мазнина.

В голяма купа смесваме ориза, лещата, лука, чесъна и моркова. Прибавяме филийка стар хляб, напоена с вода и добре отцедена. Слагаме подправките и ръсваме брашно. Омесваме сместа и оформяме кюфтета с влажни ръце.

При необходимост, прибавяме брашно, колкото трябва, за да сгъстим сместа. Готовите кюфтета от леща, овалваме добре в брашно. Притискаме с длани и изпържваме в нагрято олио от двете страни.

Нашите пържени кюфтета от леща са готови! Вкусни са топли или охладени. Сервираме с гарнитура за кюфтета по вкус.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: