Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Десерт с грис и карамел

Десерт с грис и карамел

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Десерт с грис и карамел
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Най-лесните за приготвяне десерти са ни най-любими, защото всеки ден може да ги правим и няма да ни омръзне"

Необходими продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 100 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • ванилия - 1 бр.
  • грис - 100 г
  • карамел
  • захар - 5 с.л.
  • лимонов сок - 5 с.л.
  • орехи - смлени за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата и захарта с телена бъркалка, може и с миксер. Добавя се прясно мляко, разбърква се и слагаме на умерен огън да са загрее и захарта да се разтопи.

Сипва се грис на тънка струя и се разбърква непрекъснато докато сгъсти. Накрая добавяме и ванилията. Сваля се от котлона и оставяме да се охлади, като покриваме отгоре с фолио, за да не хваща коричка.

В кръгла тавичка 24 см диаметъра се загряват захар и лимонов сок докато добие кехлибарен цвят, като се разбърква непрекъснато и сваляме от котлона. Върху карамела се сипва грисът и отгоре се заравнява.

Оставя се леко охладеният крем в хладилника да стегне за 2-3 часа, после се обръща в чиния и се нарязва като торта.

По рецепта на Мария Симова!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: