Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Бисквитени торти»Бисквитена торта със заквасена сметана

Бисквитена торта със заквасена сметана

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Бисквитена торта със заквасена сметана4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"И като ви каже някой, че е опитал бисквитена торта за чудо и приказ, да знаете, че за тази говори"

Необходими продукти

  • бисквити - 300 г житен дар
  • сок от компот - череши (1 к.ч. за потапяне на бисквитите)
  • крем
  • прясно мляко - 500 г
  • захар - 7 - 8 с.л.
  • жълтъци - 2 бр.
  • царевично нишесте - 4 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • лимонова кора - 1 с.л.
  • заквасена сметана - 100 г
  • шоколадови пръчици - 1 с.л. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват жълтъци, захар, царевично нишесте и се добавя на части студено прясно мляко, като се разбърква до рядка каша.

Постая се тенджерката на умерен огън, когато видим че завира се намалява на 3 и се разбърква непрекъснато, докато сгъсти.

Сваля се кремът и добавяме масло да се разтопи, прехвърля се в нова купа и покриваме с фолио да не хване коричка.

Когато се охлади, прибавяме заквасена сметана, кора от лимон и се разбърква до еднородна смес.

В тава се сипват 3 с.л. крем на дъното отгоре, ред бисквити топени за секунди в сок от череши и покриваме с част от крема. Така се нареждат 4 реда, като се завършва с крем и оставяме да стегне в хладилника.

След 3 часа бисквитената торта се нарязва на квадрати, поръсва се с шоколадови пръчици и сервираме. Вкусотия, да ви е сладко!

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: