Ezine.bg»Рецепти»Салати»Витаминозна салата»Пролетна витаминозна салата

Пролетна витаминозна салата

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Новак
822693k
Пролетна витаминозна салата
Снимка: Sevdalina Irikova
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
6
"След зимата презаредете батериите с тази вкусна и полезна Пролетна витаминозна салата"

Необходими продукти

  • зелена салата - 1 бр.
  • глухарче - 7 бр. листа
  • спанак - 1 голяма шепа
  • зелен лук - 5 бр., зелената част
  • репички - 10 бр.
  • краставици - 1 бр.
  • пъдпъдъчи яйца - 5 бр., сварени
  • киноа - 3 с.л.
  • магданоз - ½ връзка
  • горска теменуга - 7 бр., свежи цветчета за аранжиране
  • За дресинга
  • лимони - 1 бр.
  • горчица - 1 ч.л., дижонска
  • зехтин - 6 с.л., студено пресован
  • мед - 1 ч.л.
  • куркума - 1/3 к.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме много добре листните зеленчуци. Поставяме ги в гевгир, за да се отцедят от водата. Ако е останала влага по листата, се подсушават с домакинска хартия.

Накъсваме листата на спанака и зелената салата в салатиера. Прибавяме нарязания на ситно зелен лук и поръсваме с пресен магданоз.

Уверете се, че листата на глухарчето и горската теменуга са набрани от чисто място, извън замърсяването в градовете.

За да намалим нагарчащия им вкус, ги накисваме за 30 минути в студена вода. Прибавяме ги към зеленолистните.

Краставицата и репичките нарязваме на шайби, а след това на пръчици. Оставяме две, три репички с листенца, за декорация.

Листата на репичките са богати на минерали и имунно стимулиращи фитохимикали. Те са с алкален състав и се грижат за поддържането на алкално-киселинен баланс в тялото. Ако репичките са откъснати от вашата градина, ги добавяйте смело към салатите, заедно с листата.

Киноата сме накиснали предварително за 12 часа във вода и сме я сварили 1:2. Прибавяме я, за да обогатим текстурата и да внесем още хранителни вещества в тази уникално вкусна и диетична салата.

Обелваме сварени пъдпъдъчи яйца и ги режем на две.

Приготвяме и дресинг за салата, като изцеждаме лимона и към сока му прибавим горчицата, куркумата, меда, сол и накрая зехтина. Разбъркваме добре, до получаването на хомогенна консистенция. Овкусяваме със сол и черен пипер. Понякога приготвям повече, прибирам в бурканче в хладилник и винаги разполагам с бърза салатена заливка.

Поднасяме зелената салата, аранжирана със свежи цветчета. Заливаме с дресинга, непосредствено преди консумация ѝ.

По желание можете да добавите запечени семена от сусам и слънчоглед.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: