Начин на приготвяне
В тенджера се слага да заври водата с малко сол. Щом водата заври, се изсипва царевичното брашно, като се бърка непрекъснато.
Бъркането продължава, докато сместа започне да се отделя от стените на съда.
Готовият качамак се прехвърля в тавичка или голяма чиния, разстила се, поръсва се с червен пипер и сирене. Отгоре се слагат свинските пръжки и се полива малко от мазнината, получена при приготвянето на пръжките.
Ако не разполагате с пръжки, могат да се приготвят много лесно. Необходима е шарена сланина, която се реже на малки парчета.
Слага се в тенджера и сланината се пържи, докато се получат мас и пръжки.
Готовите пръжки се вадят с решетъчна лъжица върху домакинска хартия, за да се отцедят.