Начин на приготвяне
Почистете рибата от главите и вътрешностите, добре ги измийте под течаща студена вода, напълнете ги с морска сол, наредете ги плътно в подходящ съд и ги оставете да престоят ден - ден и половина.
След това ги изчистете от солта, без да ги миете, наредете ги отново плътно в съда и ги залейте с оцета и водата, така че херингите да са изцяло заляти.
След като престоят в течността 7-8 часа, ги извадете и от всяка риба откъснете гръбната перка, обелете кожата и отделете едното филе, а след това от другото отстранете гръбначната кост, като изрежете около 1/2 см от филетата от страна на корема.
Наръсете готовите филета херинга със счукан черен пипер и ситно нарязан копър и маринованата риба е готова за консумация.
Ако искате да я запазите за по-продължително време, нарежете филетата на парчета, поставете ги в буркани, прибавете дафинов лист, залейте с олио и съхранявайте на хладно.