Начин на приготвяне
Листа от кисело зеле се почистват от дебелите жили или се режат на две части. Почиства се праз и го нарязваме на ситно, оризът се измива добре.
В тенджерка се загрява олио, запържи праз с щипка сол и черен пипер, да омекне. Добавя се ориз и той се запържва, сипва се червен пипер, разбъркваме и наливаме гореща вода.
Овкусява се, добавят се стафидите с подправки и се сваля от котлона. Във всеки зелев лист се сипва по 1 с.л. оризова плънка и навиваме на зелеви сарми.
Нареждат се в тенджерка, заливаме с вода продуктите, отгоре се притиска с чиния и варим на умерен огън до готовност на зелето и ориза. Сервират се на приготвената трапеза за Бъдни вечер!