Начин на приготвяне
Белтъкът се разбива на сняг. Тиквичките се настъргват или се нарязват на съвсем малки кубчета.
Брашното, зехтинът и жълтъкът се разбиват с тел и се поръсват със сол и черен пипер. Тиквичките се оставят да се отцедят.
После се смесват с джоджена и при непрекъснато бъркане се добавя белтъкът, така че да се получи кремообразна смес, която се обърква с жълтъчната.
Голямо количество зехтин се затопля в дълбок тиган, след което с помощта на лъжица в него се пускат топки от тестено – тиквената смес и се пържат зеленчукови кюфтета до леко златисто.
Готовите солени понички се изваждат в голяма чиния, застлана с кухненска попивателна хартия. Сервират се топли млечен сос.