Начин на приготвяне
Една древна арабска поговорка гласи:
За да се приготви маруля, са нужни: Един педант, за да я измие. Един скъперник, за да я поръси с оцет. Един прахосник, за да я полее със зехтин. Един благоразумен, да я посоли. Един луд, да я разбърка. Страхотна поговорка, нали? Но да оставим шеговитите поговорки настрани и да се захващаме със зелената салата...
Салатата дъбов лист се измива и се оставя да се изцеди от водата. Накъсва се с ръце, тъй като е много крехка и се прехвърля в подходяща купа за салата. Ако се реже с нож, то нека да е с керамичен, защото в противен случай ще си изгуби витамините при използването на обикновен метален.
Чери доматите се измиват и нарязват на половинки или четвъртинки според големината им. Прибавят се към салтата в купата.
Червеният лук се нарязва на тънки ивички. Зеленият лук се реже на тънки колелца.
Салатата се овкусява непосредствено преди сервиране. Винаги се започва първо със сол, след това с оцет и най-накрая зехтин екстра Върджин.
Разбърква се нежно и се поднася веднага.
Добър апетит!