След като динените кори се очистят от червеното месо останало по тях и се обелят от зелената горна част, те се нарязват на парчета колкото локум. Слагат се за няколко часа във варна вода. Това ги прави по-твърди и не се разпадат при варене.
Приготвяне на варна вода:
Вар / може и хидратна/ се разтваря във водата. Слага се в съда и постепенно се налива малко вода, първо да стане на кашичка и след това се долива останалото количество вода. Цветът и гъстотата са, като на прясното мляко. Престоява така известно време за да се разтвори добре. Разбърква се няколко пъти и след това се оставя варта да се утаи на дъното.
Варната вода е водата, която остава отгоре на утаилата се вар (бистрата течност). Внимателно се излива, за да не се размъти, след което може да си използва.
В тази вода се киснат динените кори, нарязани на парчета.
Приготвяне на варна вода:
Вар / може и хидратна/ се разтваря във водата. Слага се в съда и постепенно се налива малко вода, първо да стане на кашичка и след това се долива останалото количество вода. Цветът и гъстотата са, като на прясното мляко. Престоява така известно време за да се разтвори добре. Разбърква се няколко пъти и след това се оставя варта да се утаи на дъното.
Варната вода е водата, която остава отгоре на утаилата се вар (бистрата течност). Внимателно се излива, за да не се размъти, след което може да си използва.
В тази вода се киснат динените кори, нарязани на парчета.