Начин на приготвяне
Сложете картофите да се сварят за 30 минути. Добре е да подберете картофи с по-високо съдържание на нишесте.
Сварените картофи обелете и още топли ги намачкайте на пюре, като ги сложите върху набрашнена повърхност.
Щом ги намачкате, добавете яйцето, брашното, солта и индийското орехче. При нужда добавете още малко брашно.
Замесете меко и леко жилаво тесто. Навийте го на руло и го нарежете на филии с дебелина 5 мм. Всяка филийка нарежете на ивици, които трябва да разточите с пръсти върху набрашнена повърхност. Трябва да се получат форми със заострени краища.
Посипете ги леко с брашно и оставете да постоят 5-10 мин. Пускайте нудлите във вряща подсолена вода и щом изплуват на повърхността ги изваждайте с решетъчна лъжица и ги отцедете.
По желание може да запържите така приготвените картофени нудли в сгорещена мазнина. Поднесете ги със салата или сос по избор.
Коментари