Начин на приготвяне
За сушене на гъби се използват най-добре манатарки или печурки. Избират се само пресни, здрави гъби, без загнили участъци.
Разделят се гуглите от пънчетата и всяка гъба се изтрива много добре с чиста влажна гъба. Гъбите, които са предвидени за сушене, не се мият!
По-големите гъби се нарязват на 4 части, а по-малките на 2. Най-малките не се режат. Всички гъби се нанизват на конец внимателно и се окачват на слънце.
Пазят се да не се овлажнят от роса или дъжд. След 3-4 дена изсушените гъби се прибират и се провесват в сухо и проветриво помещение. Внимава се да не се начупят при сгъване домашните сушени гъби.
Точни мерки не са посочени в рецептата за гъби, защото това зависи от количеството на гъбите, които сте избрали да сушите.
Тези домашни сушени гъби могат да се ползват за бърза гъбена супа, ризото със сушени гъби и куп други ястия.
Коментари