Домашни сушени гъби

09/05/2012
"Ако се чудите какво да правите толкова много пресни гъби, изсушете ги! Така ще имате ароматен гъбен запас до следващата пролет!"
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо5 057
  • Преглеждания за месеца33
  • Преглеждания за седмицата13
  • Коментари2 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5

Необходими Съставки

  • гъби - манатарки или печурки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За сушене на гъби се използват най-добре манатарки или печурки. Избират се само пресни, здрави гъби, без загнили участъци.

Разделят се гуглите от пънчетата и всяка гъба се изтрива много добре с чиста влажна гъба. Гъбите, които са предвидени за сушене, не се мият!

По-големите гъби се нарязват на 4 части, а по-малките на 2. Най-малките не се режат. Всички гъби се нанизват на конец внимателно и се окачват на слънце.

Пазят се да не се овлажнят от роса или дъжд. След 3-4 дена изсушените гъби се прибират и се провесват в сухо и проветриво помещение. Внимава се да не се начупят при сгъване.

Точни мерки не са посочени в рецептата, защото това зависи от количеството на гъбите, които сте избрали да сушите.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
веселин
веселин
01.10.2014 10:55
дейсва ли тази технология
0
0
Миро
Миро
09.05.2012 09:43
Мерси за технологията :)
0
0