Домашни сушени гъби

Дебелата БертаДебелата Берта
Джедай
329
248
50
804
09/12/2019
"Ако се чудите какво да правите толкова много пресни гъби, изсушете ги! Така ще имате ароматен гъбен запас до следващата пролет!"
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо5 369
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата19
  • Коментари2 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5

Необходими Съставки

  • гъби - 1 кг манатарки или печурки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За сушене на гъби се използват най-добре манатарки или печурки. Избират се само пресни, здрави гъби, без загнили участъци.

Разделят се гуглите от пънчетата и всяка гъба се изтрива много добре с чиста влажна гъба. Гъбите, които са предвидени за сушене, не се мият!

По-големите гъби се нарязват на 4 части, а по-малките на 2. Най-малките не се режат. Всички гъби се нанизват на конец внимателно и се окачват на слънце.

Пазят се да не се овлажнят от роса или дъжд. След 3-4 дена изсушените гъби се прибират и се провесват в сухо и проветриво помещение. Внимава се да не се начупят при сгъване домашните сушени гъби.

Точни мерки не са посочени в рецептата за гъби, защото това зависи от количеството на гъбите, които сте избрали да сушите.

Тези домашни сушени гъби могат да се ползват за бърза гъбена супа, ризото със сушени гъби и куп други ястия.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
веселин
веселин
01.10.2014 10:55
дейсва ли тази технология
0
0
Миро
Миро
09.05.2012 09:43
Мерси за технологията :)
0
0