Начин на приготвяне
В хаванче претрийте заедно чесъна, сол, черен и червен пипер на вкус и лимоновия сок, докато получите гладка паста. Може да използвате и мелничка за подправки.
Намажете хубаво сьомгата с тази паста и оставете да престои за 20 минути. След това загрейте 1 с.л. зехтин в тефлонов тиган и сложете рибата да се запържи от всички страни буквално за секунди.
В леко намазнена тава нарежете картофите на кръгчета и ги объркайте с накълцания праз. Овкусете ги със сол и черен пипер и отгоре сложете овкусените котлети сьомга и поръсете с малко копър.
Полейте с 2 с.л. зехтин, сложете алуминиево фолио върху тавата. Пече се за 20-25 минути в предварително загряна фурна. По желание се запича без фолио.