Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Япрак долмасъ - Азербайджански лозови сарми

Япрак долмасъ - Азербайджански лозови сарми

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k969957
Япрак долмасъ - Азербайджански лозови сарми2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
135 мин.
Порции
5
"Страшно апетитни и ароматни изненади крият тези Япрак долмасъ, открийте ги тук"

Необходими продукти

  • овнешко месо - 600 г
  • овча лой - 80 г топена
  • лозови листа - пресни или консервирани
  • лук - 1 глава
  • ориз - 80 г
  • грах - 80 г
  • кисело мляко - 250 г
  • канела - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • джоджен - 3 стръка
  • копър - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смиламе месото заедно с лука, посоляваме, прибавяме черния пипер, ситно нарязаните копър и джоджен, ориза и граха и разбъркваме всичко много добре.

С получената смес завиваме сарми в попарените с вряла вода лозови листа и ги нареждаме в съд. Заливаме с малко вода или бульон, добавяме мазнината и задушаваме под капак.

При сервиране поливаме сармите със соса им, а киселото мляко смесено с канелата поднасяме отделно.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: