Начин на приготвяне
Лука и чесъна нарязваме на ситно, настъргваме моркова, тиквичката нарязваме на кубчета, а гъбите - на шайби.
В дълбок тиган сипваме 1 с.л. зехтин и пържим лука, чесъна и моркова, прибавяме тиквичката и гъбите.
Задушаваме, разбърквайки от време на време.
Добавяме босилека, ригана, солта и черния пипер и оставяме да се готви.
Междувременно приготвяме веган Бешамела. Загряваме в тиган 3 с.л. зехтин, добавяме брашното, разбъркваме и след минута добавяме на части млякото, като не спираме да бъркаме. След това солта, черния пипер и индийското орехче и варим до сгъстяване.
На дъното на подходящ съд за печене слагаме малко сос веган Бешамел, върху него подреждаме кори лазаня, след това зеленчуковата смес. И така до приключване на продуктите.
Върху най-горния слой изсипваме около 2 с.л. от сместа, поръсваме с настърган веган кашкавал и накрая соса.
Покриваме зеленчуковата лазаня с алуминиево фолио и печем в загрята фурна на 190 °C около 25 минути, след това махваме фолиото и печем още 15 минути.
Изваждаме веган лазаня с тиквички и гъби от фурната, охлаждаме за 15 минути и сервираме.
Хапнете си вкусна и по-здравословна лазаня с тиквички.