Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Домашна пилешка шунка

Домашна пилешка шунка

Н.АкифоваН.Акифова
Новак
928879
Домашна пилешка шунка
Снимка: Н.Акифова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
10
"Домашната пилешка шунка е подходяща за плата, студени сандвичи, мезета."

Необходими продукти

  • пилешки гърди - 1 кг
  • зелени маслини - 50 г
  • морков - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червена
  • чушки - 1 бр. зелена
  • Подправки
  • чесън на прах - 1 ч.л.
  • кориандър - 1 к.л. смлян
  • сол - 1 ч.л. (маслините са солени за това малко)
  • желатин - 1 п.к. малък
  • черен пипер - 1 к.л.
  • бахар - 1 щипка
  • индийско орехче - щипка
  • кисело мляко - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Взимаме пилешките гърди за рецептата и ги смиламе хубаво в кухненския робот. След като се с мила месото хубаво, направо вътре прибавяме желатин, разбъркваме пак хубаво, след което добавяме всичките подправки и пак пускаме кухненски робот да се разбърка за две-три минути още.

Взимаме шунковар, вътре слагаме плика и вътре прибавяме месото, натискаме хубаво.

Затваряме хубаво плика и слагаме капака на шунковара и оставяме в хладилник за 24 часа, да се маринова месото След 24 часа маринованото месо изваждаме от хладилника.

В една тенджера, която трябва да е дълбока, слагаме шунковара и вътре доливаме топла вода около 40-50 °C.

Котлона пускаме на най-слабата степен и мерим с термометър за вода постоянно, трябва да достигне температура на водата между 70 и 80 °C и тази температура трябва да се поддържа за около 120 минути.

След около 120 минути поддържане на тази температура между 70 и 80 градуса с термометър за месо, измерваме температурата в средата на шунката, тя трябва да е над 70 °C. Това означава, че самото месо е запарено и шунката в шунковар е готова.

За да издържи по-дълго време шунката в хладилник, за целта е хубаво да се направи шоково изстудяване с ледено студена вода, след което се изсипва излишната вода от шунковара и се прибира в хладилник за около 10 часа.

Домашната пилешка шунка е подходяща за плата, свежи сандвичи, различни мезенца.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: