Начин на приготвяне
Готовият нахут изсипваме в тенджерка с вода за 2-3 минути да поври. Това е желателно, защото нахутът става по-лесен за пасиране и се подобрява вкусът на хумуса.
Отцеждаме водата и го сипваме в блендер. Изцеждаме сока на лимона и го прибавяме към нахута.
Обелваме чесъна, измиваме го и режем на парченца. Прибавяме към блендера следните съставки - сол, кимион, чесън, олио/зехтин, вода 2 с.л. и тиквения тахан.
Разбиваме всичко до получаване на хомогенна смес.
В поднос сипваме готовия хумус и заглаждаме повърхността.
Режем на парчета маслините и орехите. Поръсваме ги върху хумуса. Наливаме малко зехтин и за разкош поръсваме с малко сумак.
Измиваме, обелваме и режем на пръчици краставицата и морковите.
Подреждаме ги в поднос отстрани като лъчи на слънце. Редуваме за по-голям контраст на нашето хумусово предястие.
Да ви е вкусно!