Ezine.bg»Рецепти»Предястия»Хумус»Хумусово предястие

Хумусово предястие

Viki_AfzaliViki_Afzali
Копирайтър
1352301
Хумусово предястие
Снимка: Viki_Afzali
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
3 мин.
Общо
13 мин.
Порции
4
"Режем на парчета маслините и орехите. Поръсваме ги върху хумуса. Наливаме малко зехтин и за разкош поръсваме с малко сумак."

Необходими продукти

  • нахут - 1 бр. консерва
  • лимон - 1 малък
  • олио/зехтин - 50 мл
  • кимион - 1 ч.л. равна
  • чесън - 2 скилидки
  • тиквен тахан - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • вода - 2 с.л.
  • маслини - 5 бр.
  • орехи - за поръсване
  • зехтин - 2 с.л.
  • сумак - за поръсване или червен пипер
  • краставица - 1 бр.
  • моркови - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Готовият нахут изсипваме в тенджерка с вода за 2-3 минути да поври. Това е желателно, защото нахутът става по-лесен за пасиране и се подобрява вкусът на хумуса.

Отцеждаме водата и го сипваме в блендер. Изцеждаме сока на лимона и го прибавяме към нахута.

Обелваме чесъна, измиваме го и режем на парченца. Прибавяме към блендера следните съставки - сол, кимион, чесън, олио/зехтин, вода 2 с.л. и тиквения тахан.

Разбиваме всичко до получаване на хомогенна смес.

В поднос сипваме готовия хумус и заглаждаме повърхността.

Режем на парчета маслините и орехите. Поръсваме ги върху хумуса. Наливаме малко зехтин и за разкош поръсваме с малко сумак.

Измиваме, обелваме и режем на пръчици краставицата и морковите.

Подреждаме ги в поднос отстрани като лъчи на слънце. Редуваме за по-голям контраст на нашето хумусово предястие.

Да ви е вкусно!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: