Начин на приготвяне
Изберете 1 малка нарязана глава лук и 2 скилидки счукан чесън в 2 ч.л. хубав зехтин и 1 ч.л. масло. Към това прибавете нарязаните на кубчета картофи, 1 червена сладка чушка, нарязана на кубчета, 1/2 ч.ч. стафиди или повече по желание и сос от туршия.
Когато зеленчуците се сготвят, прибавете 3 ч накъсано печено пилешко месо. (По желание можете да замените с 500 г телешка кайма, свинско или пуешко). Овкусете сместа с 1 ч.л. рибен сос и пипер на вкус.
Щом е готово, оставете сместа да се охлади напълно. Не пълнете емпанадите с гореща смес, за да не станат клисави.
Смесете брашното, солта и захарта. Прибавете 3/4 бучка студено масло, нарязано на малки парченца и смесете с ръце с брашнената смес, докато стане на трохи.Постепенно прибавяйте 1/3 ч.ч. ледена вода (по 1 ч.л.), докато тестото стане на топка. Не месете прекалено, за да не стане жилаво. Увийте тестото в найлоново фолио и охладете поне за 30 мин. до 1 час.
Поръсете работната си повърхност и точилката с брашно, за да не залепва тестото.Вземете топка от тестото и разточете до четири пъти от първоначалния й размер. Започнете да разточвате от средата, докато се оформи по-голям кръг.
Поставете 1-2 ч.л. от пълнежа от едната страна на тестото. Сгънете на две и залепете с помощта на вилица. Изрежете излишното тесто.Сложете емпанадите в намаслена тавичка за печене. Намажете ги с яйце, за да се получи златиста коричка. (За целта разбийте 1 яйце с 1 ч.л. вода).
Печете до златисто.