Начин на приготвяне
Измийте тиквичката и патладжана, нарежете ги на колелца и ги посолете. Оставете в купа за 30-тина минути.
Междувременно наситнете чушката, чесъна и лука. Доматите нарежете на малки кубчета.
Загрейте малко олио в подходящ тиган и запържете лука. Щом омекне, добавете чушката и чесъна, а след няколко минути - доматките.
Поръсете със сол и захар. Варете до сгъстяване на доматения сос. Малко преди да свалите от огъня, нарежете към него малко от пресния босилек.
В друг тиган сипете олио и изпържете за кратко отцедените тиквичка и патладжан. Отцедете ги от излишната мазнина върху кухненска хартия.
Вземете тава за печене. Сипете на дъното от доматения сос и започнете да редте зеленчуците - патладжан, тиквичка, след това домат, моцарела, листенце босилек. Редувайте до изчерпване на продуктите.
Поръсете с черен пипер и зехтин.
Загрейте фурната на 180 градуса. Печете рататуя до готовност - около 40 минути. Поръсете с моцарела и върнете във фурната за около 5 минути.
Рататуят с моцарела е много вкусен.