Начин на приготвяне
Може да купите почистен шаран или да изчистите вашия сами. Измийте и сложете в намазнена тава, в чието дъно има доматено пюре.
Натрийте рибата отвътре или отвън с мазнина и подправка за риба. Оставете да се маринова. Нарежете зеленчуците и лимона на филийки. Сложете в корема на шарана парченца чесън, лук, морков, орехи и лимон.
Затворете пълнения шаран с клечки за зъби или го зашийте по избор. Наредете около него орехите, киселите краставички, морковите, лука, чесъна и граха. Полейте зеленчуците с доматено пюре и разбъркайте.
Полейте със зехтин и половин чаша вода. Завийте с фолио и печете шарана на 180 градуса за 10 минути. Махнете фолиото и оставете да се изпече до готовност.
Сервирайте печения дунавски шаран по стара рецепта, нарязан на котлети, със зеленчуци и сос.