Начин на приготвяне
Измивам хубаво шипките и ги подсушавам добре. Слагам ги в плик, който завивам с кърпа.
Приготвям си дървен чук и начуквам добре шипките, друг вариант е да ги нарежете с нож, но на мен ми се вижда по-трудно.
Важно е всички шипки да бъдат нарязани или начукани, за да бъде изпълнена рецептата както трябва.
След което взимам една 3-литрова стъклена дамаджана и в нея слагам вече готовите шипки, описаното количество захар и лимонтузуто.
Заливам с водата и след това разклащам съда, в който го приготвям (за по-големи количества ползвам малко бидонче, също така може да ползвате и пластмасови шишета - при тях разклащането на домашното вино се извършва по-добре).
Поставям капачката и оставям в топла стая. В следващите 6 дни претакам и отпивам от него.
Ако вече ви харесва на вкус, може да започнете да го консумирате.
Шипковото вино е готово.