Начин на приготвяне
Пригответе голям тиган и го загрейте на силен огън. Сипете лъжица зехтин на дъното и поръсете с малко от едрата сол.
Сложете омарите легнали, като коремчетата им трябва да са нагоре - по този начин първо се приготвят от страната с твърда обвивка.
Поръсете морските дарове с още сол и зехтина. Гответе около 4 минути и обърнете от другата страна. Гответе още 2-3 минути. Ако искате, може да ги обърнете и странично за кратко.
Не гответе омарите прекалено дълго, за не станат жилави.
Сервирайте в плато с резени лимон. Задължително консумирайте докато още са топли.
Най-добре е да ги поднесете с подходящите за тях клещички, с които ще разчупите твърдата им обвивка. Главите се изсмукват старателно, тъй като сокът е много вкусен.
Норвежките омари със сол и зехтин са готови.