Начин на приготвяне
Обелете картофите и ги сварете. Каймата омесете заедно с напоени и отцедени от водата филийки хляб, галета и подправките - сминдух, кимион, черен пипер, сух магданоз и чубрица. Добавете и настъргания лук. Намачкайте 2 от сварените картофи, намачкайте ги и ги добавете към каймата.
Омесете добре и оформете няколко топки - като за кюфтета. Направете фунийки от капачки за кофички на кисело мляко (от по-големите, за да се получат по-големи фунийки). Намазнете ги добре с олио.
Всяка една топка кайма притиснете и добре облепете отвън на фунийките. Оформете ги добре, след което ги оваляйте в царевично брашно. Редете солените фунийки в тава с хартия за печене и намазнена.
Щом всички фунийки са готови, полейте ги с малко олио и запечете в загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути.
Извадете и ги намажете добре от всички страни с разбити яйца и поръсете с галета. Върнете формите с фунийките във фурната и допечете за още около 10-15 минути.
Междувременно намачкайте останалите сварените картофи и ги овкусете със сол и куркума. Добавете масло и намачкайте картофеното пюре. То трябва да е по-плътно, но ако е течно, го сложете на котлона, за да се сгъсти чрез варене. Охладете готовото пюре.
Охладете и готовите фунийки, махнете ги от формите. Сипете картофеното пюре в найлонов плик и направете малка дупка в ъгъла - така ще се получи пош.
Вземете една фунийка и я сложете в чаша, за да стои права. Напълнете я с картофено пюре и поръсете с пресен магданоз. Така процедирайте с всички фунийки.
Солените фунийки с кайма са готови.