Начин на приготвяне
Оризът се измива под силна струя студена вода, отцежда се и се прехвърля в дълбок съд. Към него добавяме нарязаните на много малки кубчета домати, наситнената суха чушка и лук. Поръсваме с подправките и заливаме с 3 с.л зехтин и половината количество лимонов сок.
Обелваме картофите, нарязваме ги на колелца и покриваме с тях дъното на предварително намазнена тавичка. Поставяме в центъра на всеки лозов лист по 1 с.л. от сместа и завиваме продълговати сарми.
Сармите се подреждат върху картофите. Посоляваме ги и ги заливаме с остатъка от лимоновия сок и зехтина. Заливам продуктите с вряла вода, затискаме с подходяща чиния и задушаваме около 90 минути на тих огън под похлупак.