Обикновен кекс с яйца, кисело мляко и глазура

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
361
1k
1k
219
2
Обикновен кекс с яйца, кисело мляко и глазура
Снимка: Йозлям Кадирова
23/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Сготви45 мин.
Общо60 мин.
Порции16
"Макар и обикновен, този кекс ни е много, много любим"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г /2 в.ч./
  • бакпулвер - 1 бр.
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 250 г
  • захар - 230 г /1 в.ч./
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • ванилова есенция - 1 ч.л.
  • олио - 120 мл /2/3 в.ч./
  • лимонова глазура
  • лимонов сок - от 1/2 цитрус /1 к.ч./
  • пудра захар - 7 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Някои от продуктите за лимоновия кекс е хубаво да бъдат на стайна температура - кисело млякото и яйцата. Оставете ги извън хладилник половин час преди да започнете с приготовленията.

В купа пресейте брашното и бакпулвера. В друг съд чукнете яйцата и разбийте заедно със захарта с миксер - първо на по-слаба, после да силна степен.

Без да спирате уреда сипете олиото. След минута добавете и киселото мляко. Следват ваниловата захар и есенцията.

Последна изсипете сухата смес от брашно и бакпулвер, на части. Хубаво разбъркайте и изсипете във форма за кекс.

Ароматният кекс се пече за 20-25 мин. на 180 градуса. След това допечете за още 20 мин. на 160 градуса или до суха клечка.

Докато изстива, пригответе лимоновата глазура. В купа сипете сока от 1/2 лимон, разбъркайте с пудрата захар.

Трябва да се получи бяла на цвят глазура с гъстотата на боза. Уверете се, че домашният сладкиш е изстинал преди да я изсипете.

Щом го направите, може да поднесете обикновения кекс с яйца, кисело мляко и глазура!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: