Начин на приготвяне
За сиропа от черен бъз в буркани предварително си подгответе големи буркани, най-добре 3-литрови. Измийте и ги подсушете хубаво.
Вземете един буркан и сложете в него плодчета. Добре е да се натрупат поне 3-4 см. После сипете толкова захар или малко повече. Отново наредете 3-4 см плод, после отново захар.
Това продължава до напълване на буркана. Последно се сипва захар, за предпочитане по-голямо количество.
Обърнете внимание, че бурканите не трябва да са пълни догоре, защото впоследствие сместа ще шупне. Покрийте гърлото на буркана с бъз с марля. Съхранявайте на тъмно място.
Един път дневно трябва да разбърквате буркана с дървена лъжица. Това се случва в продължение на 40 дни.
След като времето измине, прецедете и налейте сока от черен бъз в бутилки. Тях съхранявайте в хладилник.
Зрънцата от плода може да използвате като съставка в кремове, плодови смутита и други десерти.