Начин на приготвяне
Първо сложете киселото мляко в марля, за да се отцеди добре от водата. Чушките обелете и подсушете.
Щом млякото се изцеди хубаво, прехвърлете го в купа. Наситнете чесъна и чушките. Добавете ги млякото, сипете и натрошеното сирене, както малко нарязан копър и счукани
орехи. Разбъркайте добре и прибавете сместа в хладилник.
Отделете белтъците от жълтъците. Спанака почистете и задушете до омекване. Охладете и го отцедете от водата. Добавете към него солта, брашното и жълтъците, пасирайте.
Белтъците разбийте на твърд сняг и на няколко пъти ги добавете към спаначената смес, разбърквайки с шпатула. Застелелете тава за печене с хартия и я намазнете. Изсипете сместа и внимателно я разнесете, за да е равномерна.
Изпечете спаначения блат в загрята на 200 градуса фурна за 10 минути. Извадете и обърнете блата върху друг лист готварска хартия. Махнете горния лист и охалдете блата.
След това нанесете от предварително приготвената плънка и с помощта на хартията навийте на солено руло. Приберете в хладилник за около час, след което нарежете и поднесете.
Лекото спаначено руло с богат пълнеж е готово.