Начин на приготвяне
1. Водата се затопля до 37 градуса - телесна температура. В нея се разтваря маята, захарта и 1 с.л. с връх брашно. Оставя се да шупне за 10 минути в съд, покрит с кърпа.
2. Свинската мас и олиото се слагат на котлона при слаб/умерен огън, докато маста се разтопи.
3. Брашното се пресява в купа и в средата се прави кладенче. В него се сипват киселото мляко (на стайна температура), 40 г от топлата, но не много гореща мазнина, леко разбито едното яйце с белтъка на второто и шупналата мая.
4. Замесва се гладко, средно меко тесто, като се добавя брашно, докато спре да лепне. За да не се прекалява с брашното и да стане твърдо тесто, лепненето се избягва и като ръцете се потапят в мазнината (останалите олио със свинска мас или масло).
5. Тестото се оставя да почине 15 минути, за да се отпусне и тогава се започва с оформянето.
Разделя се на 4 парчета. Всяко от тях се потапя в мазнина и разточва на кора. След като се разточи, пак се намазнява, поръсва се със сирене, навива се и се усуква.
6. Първият усукан фитил се завива на охлюв и се поставя в центъра на тава с диаметър 28-30 см намаслена или покрита с хартия за печене.
Другите три фитила се сплитат на плитка и самата плитка отново се засуква и навива около охлювчето в центъра.
7. Усуканицата се оставя да втаса, докато хубаво бухне - 1 час в много топло помещение или до 2 часа в по- хладно. Хубаво е да е покрита с кърпа, но така че да не се допира до тестото.
8. Фурната се загрява до 180-190 градуса. Питката се намазва с разбит с малко вода жълтък и се пече до златист загар - 30-35 минути.
Може да се разчупи и хапва още топла - разкошна е тази пухкава усуканица със сирене!