Екши аш

НалиНали
Копирайтър
1085242662
Екши аш
Снимка: Нали
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Екши аш - турския вариант на нашия кисел, опитайте и открийте разликите"

Необходими продукти

  • царевично нишесте - 1 пакет натурално
  • захар - 6 с.л.
  • вишни - 1 в.ч (може и замразени)
  • вода - 1 литър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е една стара турска рецепта, наречена Екши аш, в превод (кисело ястие), която е известна и в България като кисел, с малка разлика.

В една голяма тенджера слагаме вишните и водата, слагаме на котлона и оставяме за около половин час да се сготвят вишните, след варенето от един литър вода остава около 800 или 700 мл течност с плодове.

В купа с малко вода разбиваме царевичното нишесте и изсипваме вътре при сварените плодове, разбъркваме добре и чакаме да се сгъсти, след като е готово разпределяме в малки купи.

Оставяме да се охлади сервираме студено.

Тази рецепта е една от седемте ястия, които се сервира по празниците, като последно ястие.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: