Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Домашен царевичен хляб

Домашен царевичен хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Домашен царевичен хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Хапвайте царевичния хляб, докато е още топъл - и основно ястие няма да ви трябва"

Необходими продукти

  • царевично брашно - 250 г, Тип 800
  • брашно - 130 г бяло (от твърда пшеница)
  • вода - 270 мл
  • мая - 15 г жива
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - за намазняване на ръцете
  • Предварителен Квас
  • брашно - 120 г
  • вода - 75 мл
  • мая - 10 г жива
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. За кваса омесете брашното с водата и маята на малка топка тесто. Пуснете я в купа с топла вода (не гореща) и изчакайте тестото да изплува на повърхността. Това отнема обикновено 15 минути.

2. В отделна купа смесете царевичното брашно, солта и бялото брашно от твърда пшеница. Сипете водата - леко затоплена до телесна температура и добавете ферментиралия квас, който сте извадили от водата, в която е втасвал.

3. Замесете гладко тесто, като при нужда си добавяте още брашно. Месете поне 8-10 минути, за да стане хлябът перфектен. В кухненски робот тестото ще е готово за 5 минути.

4. Оформере хляб, сложете го в тава, поръсена с царевично брашно и отгоре също го поръсете леко.

По желание направете няколко прореза с остър нож по самата повърхност.

Оставете хляба да втаса за 1 час в топло помещение.

5. Печете в загрята на 245 градуса фурна 10 минути, а след това намалете градусите на 190 за още 30 минути.

От време на време пръскайте дъното и стените на фурната с вода, която да образува пара и се формира хубава коричка на хляба.

6. Когато домашният царевичен хляб е готов, го оставете да изстине върху решетка, преди да нарежете. Ако пък ви се стори много твърд, завийте го с кърпа за няколко минути, веднага след изваждане от фурната.

Добър апетит!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: