Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Лимоново ризото със сьомга

Лимоново ризото със сьомга

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Лимоново ризото със сьомга
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Имате нужда от рецепта за нещо специално - даваме ви го под формата на лимоново ризото със сьомга"

Необходими продукти

  • ориз - 300 г Арборио, Карнароли
  • лимон - 1 бр.
  • сьомга - 250 г чисто филе
  • шалот - 2 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • бяло вино - 100 мл
  • пилешки бульон - 700 - 750 мл или рибен
  • сметана - 30 г готварска или 30 г краве масло
  • магданоз - 3 стръка
  • пармезан - 60 г или Пекорино
  • зехтин - 35 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Загрейте бульона и го поддържайте на котлона горещ.

Пуснете в блендер да се смели пармезанът заедно с кората от един лимон (само жълтата част). Сока от цитруса изцедете, ще са ви нужни 40 мл)

2. Накълцайте лука шалот и чесъна и ги запържете за 3-4 минути в зехтина. Добавете ориза и бъркайте 2 минути.

3. Налейте бялото вино и гответе още 2 минути, за да се изпари алкохолът.

4. Започнете да слагате от бульона по два черпака и бъркайте непрестанно, докато се усвои течността. Чак когато едната част от бульона се поеме, тогава наливайте следващата. Сложете и лимоновия сок и сол на вкус.

Важно е бульонът да е горещ, за да не се прекъсва процесът на готвене.

5. Процесът на варене на ориза и поемане на всичкия бульон е 13 минути, за да бъде оризът ал денте. За по-добре сварен - 15-16 минути.

Може да сложите сьомгата на парченца 5-6 минути, преди да е готов, или да я приготвите отделно, запечена на тиган. Това е и по-добрият вариант, защото визията на ризотото ще бъде по-добра.

6. Накрая добавете масло или сметана за кремообразност и разбъркайте.

Разпределете лимоновото ризото със сьомга в чинии на 2 или 4 порции, в зависимост дали е предназначено за предястие или за основно.

Поръсете всяка чиния със смления с лимонова кора пармезан и скълцан магданоз.

Ако сте приготвили сьомгата на тиган отделно, то накъсайте я отгоре на парченца, преди да поръсите с пармезана.

Изключителна вкусотия!

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: