Начин на приготвяне
1. Загрейте бульона и го поддържайте на котлона горещ.
Пуснете в блендер да се смели пармезанът заедно с кората от един лимон (само жълтата част). Сока от цитруса изцедете, ще са ви нужни 40 мл)
2. Накълцайте лука шалот и чесъна и ги запържете за 3-4 минути в зехтина. Добавете ориза и бъркайте 2 минути.
3. Налейте бялото вино и гответе още 2 минути, за да се изпари алкохолът.
4. Започнете да слагате от бульона по два черпака и бъркайте непрестанно, докато се усвои течността. Чак когато едната част от бульона се поеме, тогава наливайте следващата. Сложете и лимоновия сок и сол на вкус.
Важно е бульонът да е горещ, за да не се прекъсва процесът на готвене.
5. Процесът на варене на ориза и поемане на всичкия бульон е 13 минути, за да бъде оризът ал денте. За по-добре сварен - 15-16 минути.
Може да сложите сьомгата на парченца 5-6 минути, преди да е готов, или да я приготвите отделно, запечена на тиган. Това е и по-добрият вариант, защото визията на ризотото ще бъде по-добра.
6. Накрая добавете масло или сметана за кремообразност и разбъркайте.
Разпределете лимоновото ризото със сьомга в чинии на 2 или 4 порции, в зависимост дали е предназначено за предястие или за основно.
Поръсете всяка чиния със смления с лимонова кора пармезан и скълцан магданоз.
Ако сте приготвили сьомгата на тиган отделно, то накъсайте я отгоре на парченца, преди да поръсите с пармезана.
Изключителна вкусотия!
Добър апетит!