Начин на приготвяне
За целта са необходими месести, не много едри домати. Такива са доматите от сорт Рома.
Измиват се, подсушават се и се разрязват на две. Разрязаните половинки се нареждат в плитка тава, покрита с хартия за печене.
Доматите се поръсват със сол, прясно смлян черен пипер. Отгоре им може да се нарежат пресните подправки, но аз предпочетох да ги сложа в бурканчето заедно със зехтина.
Доматите се сушат във фурна на 100 градуса за около 10 часа. Времето за сушене зависи от това колко вода съдържат.
Когато краищата им се набръчкат и подвият навътре, а вътрешността им е почти суха, доматите са готови.
Не бива да се оставят да придобият кафеникав цвят, защото това би означавало, че са препечени.
Сушените домати се нареждат в сухо стъклено бурканче, а между тях се поставят листа пресен босилек, риган и нарязани скилидки чесън.
Бурканчето се допълва със зехтин, като той изцяло трябва да ги покрива.
Съхраняват се на тъмно и хладно място за около няколко месеца.