Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баница с праз и майонеза

Баница с праз и майонеза

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Баница с праз и майонеза
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Невероятно апетитна баница с праз и майонеза - ще питате за второ парче със сигурност"

Необходими продукти

  • кори за баница - 7 бр. Одрински, на Голдис
  • праз - 220 г почистен, само бялата част
  • сирене - 250 г
  • майонеза - 200 г
  • яйца - 1 бр. голямо
  • газирана вода - 1 к.ч.
  • краве масло - около 40 г
  • олио - за намазняване на тавата
  • сол - 1 щипка, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Накълцайте и задушете праза в маслото и малко олио. По желание добавете и сол, ако сиренето ви не е прекалено солено.

Когато празът омекне, дръпнете от огъня и оставете леко да изстине.

2. В купа сипете майонезата, към нея сложете разбитото яйце за плътност, натрошете сиренето и разредете с малко газирана вода. Това ще е другата част от плънката.

3. Намазнете тавичката, в която ще печете и положете първа кора. Разпределяйте от двете плънки. Ползвайте и мазнината от задушаването на праза по желание. Редете така до привършване на продуктите, като накрая завършите с кора и я намажете с масло.

Майонезата си съдържа достатъчно мазнина, затова не съм употребила повече масло, но ако не ви притеснява баницата с праз да стане много тежка, може да си обогатите с още масълце или повече плънка. Ако пък искате да стане по- лека и хрупкава, сложете повече кори.

4. Печете в умерена фурна на 180 градуса, докато баницата с праз и майонеза почервенее.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: