Начин на приготвяне
Лозовите листа се измиват. Празът се почиства и измива. Нарязва се на колелца. В голям тиган се слага олио да загрее. Добавя се празът, за да се запържи. Добавя се каймата.
Раздробява се на ситно. Добавя се и оризът да се запържи. Добавя се вода. Оризът може да остане леко суров, защото ще продължи да се готви. Добавят се чубрица и джоджен.
Овкусява се със сол и черен пипер. Оризът се оставя да се охлади. Слага се по малко ориз на всяко листо и се завива сарма. Готовите лозови сарми се нареждат в гърнето.
Посоляват се. Нарежда се втори ред лозови сарми с ориз. Посолява се. Сипва се вода. Аз добавих вода до половината на гърнето, защото има дупка на капака.
Ако капакът ви е без дупка, може да се добави по-малко вода. Печем сармите в гърне около 90 минути на 180 градуса във фурната. По желание лозовите сарми в гърне може да сервирате с кисело мляко.