Начин на приготвяне
Това е една вековна рецепта за Трахана каша, която се приготвя всяка зима в моята къща по няколко дози.
В един голям леген пресяваме брашното и по средата правим улейче.
В малка купа разтваряме кубче мая с малко мляко и изсипваме по средата, добавяме и останалото мляко и започваме да омесваме тесто.
Готовото тесто слагаме в една кофа с капак и оставяме да втасва за около три дни на стайна температура. Когато бухне, разбъркваме с дървена лъжица. След третия ден започваме да овкусяваме нашата трахана каша.
Изсипваме тестото в леген за омесване и отгоре добавяме всичките подправки, единствено дозата на солта може да намалите или увеличите според вкуса ви.
Всичко се изсипва и се започва да се бърка с ръце или лъжица, така че да се смесят вкусовете много хубаво. Ако кашата е рядка, може да добавите още брашно.
Готовата домашна трахана прибирате в буркани с винтови капачки и оставяте на студено място. Може да се консумира за около една година, не си променя вкуса.