Здравословна бобена салата

ЗорицаЗорица
Копирайтър
120
18
368
2
21/02/2020
Приготвяне15 мин.
Общо15 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо399
  • Преглеждания за месеца51
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • боб - 400 г бял сварен (или 150 г суров)
  • червено цвекло - 1 мариновано
  • лук - 1 малка глава
  • див лук - 20 г
  • мащерка - 1 стрък, прясна
  • босилек - няколко пресни листенца
  • лютеница - 3 с.л., домашна
  • зехтин - 2 с.л. екстра Върджин
  • ябълков оцет - 1 с.л., домашен
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • сол - на вкус
  • сол - за накисване на суровия боб
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително се накисва боб в подсолена студена вода, оставя се да престои едно денонощие.

Сварява се под капак на бавен огън, докато зрънцата се пукнат. Прецежда се от водата и се прехвърля в купа.

Прибавя се нарязания на малки парчета кромид лук, ситно скълцаното мариновано ферментирало цвекло, вкусна лютеница, смления черен пипер, сол на вкус, наситнените див лук, босилек и мащерка.

Полива се със зехтин екстра Върджин и домашен ябълков оцет, разбърква се добре. Готовата бобена салата се оставя да престои малко в хладилник поне час преди поднасяне.

Добър апетит!

Това е здравословна бобена салата, не само заради букета от пресни зелени билки (див лук, мащерка, босилек) и домашно приготвения ябълков оцет и лютеница, но най-вече поради замяната на често използваните за подобни рецепти кисели краставички с мариновано (ферментирало) цвекло.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар