Задушен кефал

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
921358
Задушен кефал1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4-6

Необходими продукти

  • кефал - 4 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • зехтин - 1 к.ч.
  • лимони - 2 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • риган - 1 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете внимателно рибата. Разрежете я на две части надлъжно и я посолете.

Смесете половината зехтин с ригана и намажете с тази смес кефала. Запечете рибата по зачервяване на скара (на слаб огън), като от време на време я мажете с подправения зехтин.

В дълбок съд налейте 5 к.ч. вода, добавете почистените и срязани на две скилидки чесън и 3 с.л. зехтин. Изчакайте да заври и прибавете и запечения кефал. Течността трябва да покрива рибите, при нужда долейте още малко.

Намалете котлона и задушавайте кефала за 15-20 минути на тих огън. Остатъка от зехтина се разбива с брашното и прясно изстискан лимонов сок от двата лимона.

Сместа се изсипва на тънка струйка при задушената риба. Оставя се да клокне на котлона, след което се сваля от огъня и се поръсва с пресен риган.

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка: