Начин на приготвяне
Добре измитите пресни лозови листа се поставят в дълбока купа и се заливат с гореща подсолена вода. Захлупваме ги и ги оставяме да се задушват поне 5 минути.
Лукът се нарязва на ситно е се задушава в олиото. Когато омекне добавяме ориза. Запържваме за 4-5 минути, след което отстраняваме от котлона.
Подправяме запържения ориз с чернен и черен пипер, магданоз, джоджен и копър. Последно добавяме нарязаните на ситно люти чушлета и оставяме да се охлади.
Изварата се разбива с яйцата и се добавя към охладения ориз. С тази плънка се пълнят стегнати сармички. Постиламе 2-3 лозови листа на дъното на дълбока тенджера, отгоре редим сармите и притискаме с тежка чиния.
Заливаме с водата от задушаването на листата и варим на умерен огън до готовност.