Начин на приготвяне
Набрани цветове от бял бъз се почистват от листа и дебели дръжки. В буркан се заливат с 1 литър и 200 мл вода.
Цветовете не се измиват, но се бере от чисто място. Оставят се в хладилника за 24 часа, после се изважда, прецежда се течността и се изстискват цветовете.
Сипва се в тенджера, добавя се двата вида захар, клонки мента и сок от половин лимон с 2-3 резена от предварително измит лимон. Слага се на котлона и се бърка докато захарта се разтопи.
Охлажда се и прецеждаме през марля, сипва с бутилки и съхраняваме в хладилника за бърза консумация.
Сервира се с кубчета лед, резени лимон и разреден с газирана или минерална вода на вкус.
Чудесна напитка за жегите и много полезен!
От тази доза излиза 1 шише от литър и половина и това малкото шишенце от снимката.