Ezine.bg»Рецепти»Пица»Затворена сечена пица

Затворена сечена пица

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
2941k4k9122
Затворена сечена пица
Снимка: Мария Симова
2 / 5
12/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
16
"Избрано предложение от рубриката -Вижте го, докато не са го нападнали и изяли до последната трошичка"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • прясна мая - 21 г
  • белтъци - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • топла вода - около 0.5 ч.ч.
  • плънка
  • кутчуп - за намазване
  • шунков салам - 300 г
  • топено сирене - 100 г
  • кашкавал - 100 г
  • риган - на вкус за поръсване
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • кетчуп - 1 с.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното и оформете кладенче в него. Отделно затоплете прясното мляко, добавете захарта и натрошената мая в него, разбъркайте и оставете за 5 минути да се активира маята. В кладенчето прибавете солта, разбития белтък, зехтина и закваската. Започнете да бъркате, като добавяте на етапи топлата вода, докато получите меко и леко лепкаво тесто. Не добавяте брашно! Не е нужно да месите много, просто удряйте тестото в плота няколко пъти. Завийте тестото със стреч фолио и оставете така за 20 минути да се отпусне.

През това време нарежете шунковия салам на малки кубчета, а кашкавала и топеното сирене - на тънки ленти.

След ката престои, разточете тестото върху леко намаслен плот с намаслена точилка на тънка и дълга правоъгълна кора. Намажете кората на тънък слой (почти прозрачен) с кетчуп.

Откъм дългата страна, която ще навиете пицата на руло, разпределете нарязания салам, като той трябва да заема 2/3 от площта ѝ. Върху него разпределете нарязаните на тънко лентички топено сирене и кашкавал, поръсете със сух риган и навийте пицата на руло. Срежете рулото на две равни части и ги поставете в намаслена правоъгълна тавичка едно до друго, насечете рулата с нож, но не до края (долу).

Намажете сечената пица с разбитите жълтък, кетчуп и зехтин, поръсете със сусам и поставете тавата в предварително нагрята на 220 градуса фурна около 30-35 минути.

Когато пицата добие желания от вас загар отгоре, покрийте с алуминиево фолио.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: