Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Козуначена пита с лимонада и локум

Козуначена пита с лимонада и локум

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Козуначена пита с лимонада и локум
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Няма как да не споделим с вас тази рецепта за козуначена пита - истинско вълшебство"

Необходими продукти

  • яйца - 3 бр. и 1 жълтък
  • мая - 30 г
  • сол - 1 щипка
  • захар - 150 г
  • лимонада - 250 мл топла
  • вода - 50 мл за маята
  • масло - 50 г разтопено
  • олио - 50 мл
  • лимонова кора
  • ванилия - 1/2 ампула есенция
  • брашно - 800 г
  • локум - 1 кутия
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква в топла вода с лъжица захар и оставяме да бухне. Разбиват се яйцата със захарта с миксер. Добавя се половината мазнина, ванилия, кора лимон и лимонадата, като се разбърква добре.

Сипваме яйчената смес в средата на брашното, замесва се меко леко лепнещо тесто. Месим кратко, като топим ръцете в останалата мазнина и ръсим по малко брашно. Оставя се на топла да втаса за 40 минути.

Отделя се малко топче за средата, оформя се лента, дълга една педя, отгоре си поставя разтеглен като фитил локум, долната част се прегъва и навиваме на роза за центъра на козуначената питка.

Останалото тесто се разделя на 2 части, една по-малка и по-голяма. Малката се точи на широка лента и нарязваме на 7 триъгълника. Поставя се парче локум, навива се кифличка и двата края се събират и прищипват. Нареждат се като цвете.

Голямото тесто се оформя на дебел фитил и режем на филии. С пръсти се оформя правоъгълник, поставя се парче локум и навиваме на рулце, което се нарежда по края на тавата. Втасва още 20 минути и намазваме с 1 жълтък и малко олио.

Козуначената питка се поръсва се семена. Печем я в загрята фурна 170°C около 35-40 минути до златисто.

Вкусна и ароматна пита за Великден!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: