Начин на приготвяне
Салатата се нарязва на четири, а кочанът се отстранява. Четвъртинките се измиват и нарязват на малки парчета. След това се измиват кълновете.
Перата на зеления лук се нарязват на колелца, а бялата част - на кубчета. Разполовява се пъпешът и се почиства от семките. Mесетата част се нарязва на малки кубченца или се издълбава с помощта на специална лъжичка. Сокът се събира в купа.
За сос в малка купичка се разбиват много добре олиото, оцетът, горчицата и медът. Добавят се сока от пъпеша и лучените кубченца. Винегретният сос се подправя с черен пипер и сол.
Салатата се нарежда в голямо плато или в 4 купички. Върху нея се слагат първо кълновете, после топките от пъпеша. Всичко се поръсва с колелцата лук. Залива се със винегрета и се поднася веднага. Ако решите може да замените кълновете с кашу.