Ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Лесни лозови сарми

Лесни лозови сарми

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k1k3
Лесни лозови сарми
Снимка: Албена Асенова
2 / 3
26/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
150 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • лук - 3 глави
  • моркови - 1 бр.
  • гъби - 350 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • мащерка - 1 к.л.(суха)
  • лозови листа - консервирани
  • сол
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • за белия сос
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • кисело мляко - 1 кофичка (400 г)
  • яйца - 2 бр.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тиган се задушават нарязаните на ситно лук и морков. Щом омекнат, към тях се прибавят нарязаните на дребно гъби, червеният и черният пипер, а малко след това - и измитият ориз. Налива се около една чаша вода, прибавят се сол на вкус и плънката се готви, като се разбърква периодично.

Щом оризът набъбне и попие водата, се прибавя сухата мащерка. Съдът с готовия пълнеж се дръпва от котлона. След като изстине, с помощта на лъжица се гребва от плънката и се поставя в средата на лозов лист.

Сгъва се и се оформят сарми.

Дъното на тенджера се намасляава и застила с няколко лозови листа. Отгоре се нареждат навитите лозови сарми. В тенджерата се наливат още около две чаши и половина вода, слага се капак и лозовите сарми се слагат да се готвят на слаб котлон.

Сосът се приготвя, като в олио се запържва брашното. Прибавя се малко вода, разбърква се и след това се прибавя половината от киселото мляко. Другата половина се разбива с яйцата и се прибавя в тенджерката при вече почти заврелия сос.

Овкусява се с малко сол. Готовите сарми се поднасят полети с млечен сос.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: